joi, 31 mai 2012

Arome de uz alimentar

        O substanta care are gust este recunoscuta de anumite proteine (receptori) aflate la suprafata limbii, organul de simt al gustului.
       Moleculele care determina senzatia de gust se numesc generic arome.
       Aromele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri, atat pentru a da savoare felurilor de mancare si bauturilor, cat si in scop terapeutic. Astazi se folosesc atat arome naturale cat si artificiale, care sunt compusi organici sintetizati in laborator.
       

        Gustul dulce este dat de molecule care au toate grupe hidroxil, -OH (alcool): glicerina, zaharoza, glucoza si fructoza. Industria alimentara a creat arome artificiale ca zaharoza si aspartamul. Acesti compusi au structura mai complicata, dar care este recunoscuta de aceiasi receptori care conduc la senzatia de dulce.





        Gustul acru (acid)este dat in special de existenta in cavitatea bucala a ionilor H3O+ , proveniti din ionizarea acizilor. Unele soiuri de mere sunt acide: ele contin acid malic, un acid organica care are trei atomi de carbon, doua grupe carboxilice si o grupa -OH. Lamaile, contin acid citric si sunt folosite la prepararea ceaiurilor si a bauturilor racoritoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu