Pentru a fi mirosita o substanta trebuie sa fie volatila si solubila in apa; ea ajunge mai inati la organul mirosului, nasul, (unde se dizolva in mucoasa nazala) si apoi la receptorii olfactivi. Lipsa de miros se explica in unele cazuri prin faptul ca unele molecule, insolubile in apa, n ajung la acesti receptori.
Moleculele care genereaza senzatia de miros placut se numesc generic esente; ele activeaza semnale olfactive la nivelul sistemului responsabil de producerea emotiei. Asa se explica faptul ca esentele volatile sunt folosite inca din antichitate pentru efectul lor terapeutic si sunt folosite si azi in proceduri de aromaterapie.
Esentele se extrag prin antrenare cu vapori, macerare la cald, sau extractie cu solventi, din diferite part ale plantelor.
O singura esenta sau amestecuri de esente se pastreaza dizolvate intr-un solvent organic cu care formeaza o solutie omogena cu aspect uleios.
Se comercializeaza sub numele de uleiuri esentiale. Unele dintre ele sunt folosite la fabricarea parfumurilor utilizate in cosmetica, iar altele in industria alimentara.
Parfumul este un amestec omogen format din esente dizolvate in solutie alcatuita din acool etilic si apa. Industria parfulurilor prospera prin crearea de parfumuri noi, prin recombinarea esentelor naturale traditionale sau prin obtinerea in laborator a unor compusi organici folositi ca esente sau ametecuri de esente.
Esentele sunt compusi organici care au in molecula legaturi duble, cicluri aromatice, grupe functionale de tip: alcool aldehida, cetona, eter, ester sau cicluri care contin atomi de carbon si unul sau mai multi heteroatomi (N si O).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu