luni, 28 mai 2012

Esente naturale (II)

          Aldehida cinamica este un compus organic care are in molecula un ciclu aromatic, o legatura dubla si o grupa carbonil. Se etrage din scoarta arborelui de scortisoara. In afara parfumului sau re si actiune carminativa (degazanta).




         Eugenolul este un compus organic care contine in molecula un ciclu aromatic, o grupa eter si o grupa -OH legata de nucleul aromatic si este esenta principala din frunzele de dafin.

          Vanilia este un compus organic care contine un nucleu aromatic substituit cu grupe de tip: alcool, -OH, aldehida, -CHO si eter metilic, -O-CH3. Este esenta extrasa din vanilie, orhidee care creste in Madagascar, Mexic si Tahiti. Se sintetizeaza in laborator si se foloseste atat in industria alimentara (pulbere cu numele de praf de vanilie) cat si in cea cosmetica.       

        O esenta obtinuta in laborator, numota 2-6-dimetilpirazia, are gust de ciocolata identic cu esenta naturala extrasa din samanta de cacao.
        Exista si molecule ale caror miros este neplacut. Acestea sunt in general compusi organici care contin sulf in molecula. Speciile de usturoi si ceapa (Allium, Allium sativum sau Allium cepa) contin disulfura de dialil, respectiv disulfura de propil. Mirosul specific pare cand usturoiul si ceapa sunt taiate si mai ales prajite, deoarece sub actiunea enzimelor si a oxigenului acesti compusi urat mirositori sunt eliberati in atmosfera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu